Кои са грешките на архитектите?

Най-честите грешки, които архитектите допускат при проектиране на многофамилни жилищни сгради са поради ограничената квадратура на апартаментите. Това обикновено са  случаите, когато дневната, трапезария и кухненския тракт се намират в едно правилно по форма помещение, като квадрат или правоъгълник, без никаква чупка или ниша. Заради неправилното влизане в тази стая откъм кухненския фронт,  нашите гости задължително стават неволни свидетели на всичко, което се намира на кухненския плот. Или стаята е толкова малка, че телевизора трябва да се сложи на кухненския плот. В нашите реализации и интериорно проектиране сме показали различни случаи за решаването на този проблем. Единият начин е да се направи леко преустроиство,за да може да се изгради стена-параван за кухненския тракт. Но той е по-лесен, когато не са извършени довършителни работи. Иначе е свързан с по-голям ремонт, който е по-неуместен. Тогава идва на помощ кухненския мебелен дизайн. Той трябва да  е такъв, че да не се акцентира на тях и да не изглеждат типично кухненски.
Друг типичен случай за трудно зониране са мезонетите. В съвременното жилищно строителство, поради факта че инвеститорът иска да създаде максимална площ за продаване, в подпокривното пространство се получават жилища – мезонети, които почти винаги са компромисни, от гледна точка на използваемост и удобство. Иначе да живееш „под звездите” е много привлекателно /ако покрива не тече/. Понякога в дневната има и двойна височина, която би трябвало да създава усещане за простор, но на практита не им се получава добре. Какво „по-юутно” от това да имаш двойна височина над дивана и отсреща вместо телевизор,  да гледаш кухненския си фронт /колкото и красив и скъп да е той/.
В името на практичността и естетиката понякога се налага да се откажем от желанието си да се похвалим „колко квадрата ни е хола”и да зонираме пространството му така, че гостите ни да не виждат задължително цялата кухня , колкото и подредени да сме.

И не на последно място да отбележим, че сме забелязали некоректно изчертаване на мебелите в арх.план на апартамента, който се връчва на купувача заедно с документите за собственост. Едва ли е случайно, че мебелите са по-малки от стандартните, които могат да се намерят в магазините. Напр. трапезарна маса за четирима – 60/100 см или диван за трима – 80/160 см и др.”недоразумения”. По този начин помещенията изглеждат по-големи и безпроблемно побират многото фунции за една стая. Собствениците го осъзнават чак когато си купят стандартни мебели и не могат да ги поберат. Или безуспешно си търсят мека мебел тип “ъгъл” с миниатюрни размери. Тогава бленуваната дневна заприличва на натъпкан магазин за мебели.

Коментарите са забранени.